| NGA KRIJIMTARIA IME | |
|
|
|
Autori | Mesazh |
---|
Shaban cakoli
Numri i postimeve : 216 Registration date : 05/05/2013
| Titulli: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:18 am | |
| Shaban Cakolli
Letrar dhe veprimtar i njohur kombėtar Shaban Cakolli, u lind nė Krilevė tė Dardanės. Shkollėn fillore e kreu nė vendlindje, tė mesmen nė Dardanė, kurse studimet nė Univerzitetin e Prishtinės. Nga mosha fėmijėrore u frymėzua pėr shkrime, kulturė dhe veprimtari kombėtare. Si i ri punonte me rininė e fshatit nė grupe letrare, ku nxirrte gazeta tė murit. Me shkrime dhe kulturė vazhdoi edhe nė shkollimin e mesėm dhe univerzitar. Ka botuar shkrime nė poezi, prozė dhe publicistikė nė gjitha gazetat qė botoheshin atė botė nė Kosovė, ku edhe tani boton nė gazetat dhe revistat qė botohėn nė diasporė e Kosovė. Ka udhėhequr jetėn kulturore nė vendlindje dhe mėrgatė. Nė Gladbeck ishte sekretar i SHKA "Aleksandėr Moisiu" nė kryesinė e Bashkimit tė Intelektualėve Shqiptar nė Mėrgim(BISHM), ėshtė nė Kryesinė e Lidhjes sė Shkrimtarėve Artistėve dhe Krijuesve Shqiptar nė Gjermani LSHAKSH.Ka botuar nė gjuhėn shqipe, gjermane dhe turke. Ėshtė i pėrfshirė nė 18 antologji nė gjuhėn shqipe, njė gjermane nė mėrgim dhe Kosovė.
Ka botuar:
"TOKĖ DARDANE" "LOTI I ATDHEUT" "DETI I QIELLIT" "KRISMA E FJALĖS" "AGSHOLI"
Pėrkohėsisht ėshtė me banim nė Gjermani. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:19 am | |
| Poezi Nga: Shaban Cakolli SHEGĖ E ĖMBĖL Porta tė mėdhaja kurrė s“kam dashtė nė to fati mė ka pėrplasė anė pėr anė globit i rashė shoqen tėnde kund se pashė Kėndej s“kam ardhė se kisha halle ē“paskan lindė nėnat shqiptare cila rreze ty tė ka pjekė moj e bukura e ėmbėla shegė A je shegė ti,a je njeri a mos je produkt sheqeri? Mos je rritė ndokund n“Dardhishtė bukur tė rrin shkėlqimi syshė E kam pas zemren me dry ku e gjete ti atė shkathėsi nė portė t“zemrės ti mė ke hy si tinėzare,ike shpejt e lėndove si me shigjetė tani zemra po dėnesė ja shkėpute ti njėren pjesė dhe pa te ndihet e huaj ti i thua mė prit me muaj lėngon zemra,thotė po vuaj muaj ,muaj, shkon dhe viti mos vono se s“mund tė priti ti pa mua dhe unė pa ty lumturinė e mbyllim n“dry. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:20 am | |
| BUKUR PO SHKĖLQEN KOSOVĖ Veshė Kosova nė petk tė bardhė po shėndritė si argjend e ar nė kėtė shėnim jubilar i madh e i vogėl kėtu janė ardhė. Me muzikė,kostum kombėtarė shkėlqejnė ēupat si burbuqe kėndojnė kėngė e hedhin valle na ėshtė bėrė Kosova nuse. T“qoftė me fat mori Kosovė mos ke dert se nuk ėshtė vonė vish jelekun me shqiponjė kėtė simbol krushqit kėrkojnė. Fort po ndritė nusja nė shesh me krushqėrinė e UĒK-sė hidhu nė valle e buzėqesh gėzim tė madh solle mes nesh. Dasma jote nėpėr mote do tė jetė kurorė nusėrishė njė ndėr dasmat kuptimplote me krushqėrinė e lavdėrisė Me kostume tė kuqe nė mes me shqiponja datėn tėnde tė nusėrisė ta shėnojmė me shkronja tė arta Nė FAQET E HISTORISĖ. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:21 am | |
| Etje Tėrė ditėn punova tėrė natėn nuk fjeta nė ty kur mendova se ē“mė mori etja. Krojeve tė burimit sa shumė piva ujė nė mes flakėrave dhe tymit etjen s“mund ta shuaj Se ē“mė pyeti vasha ē“digjesh kėshtu aman se mė mori etja pėr burimin tėnd. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:21 am | |
| DUA TĖ DEHEM SONTE Dua tė dehem sonte nė ndėrrimin e vitit tė i shėroj plagėt nė thellėsinė e shpirtit thesaret e botės asgjė s“janė pėr mua dua veq tė dehem nė buzėt e tua. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:22 am | |
| MOJ KOSOVĖ MOJ PLAGĖ E VJETĖR Shkelė ndėr thundėr plotė gjashtė shekuj turku e greku,tė pabesė ta prunė serbin e ta bėnė pjesė atė barbarin kriminel qė Karpateve pėr bukė ka bredhė e ngulitėn nė toka t“Shqipėrisė me naj veshur rrobat e zisė mori hov si gjarpėr krajli i thotė shqipes:Ja ku ėshtė varri unė jam sėrb e kam pushtet s“ta lė nderin qė tė pėrket por shqiptari e ka pasur traditė mos me u mposhtur kurrė nga hordhitė gjak ndėr denj e zjarr nė gji s“ka pranuar kurrė me u joshė n“robėri nuk ja njohim pushtimin bushtrės me ta flasim pėr grykė tė pushkės me gjak tonin njomėm kėtė dhe nuk i lėmė kėtu sėrbit fole Se Kosova zemėr madhe ka traditė nė dasma e varre shqip jetojmė e vdesim shqip si nėnshtrohemi tė pabesėve t“lig su nėnshtruam kurrė nėn serb fyta-fytas plot njėqind vjet na kanė vra nė prag tė shpisė jo qyqarė por nė log tė burrėrisė brez pas brezi,djalė pas djali pėr liri s“na trembi varri. Skėnderbeu dhe Adem Jashari kanė bėrė shumė kėtu mos jetė barbari. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:23 am | |
| NĖN SHIUN E GUSHTIT Nė njė natė me shi nė atė muajin gusht na i prenin petkat qė na binin ngusht. Nuk kishim ombrella zemra nė zemėr strukė ne na ndau rrufeja deshi me na zhdukė Mua mė dhanė njė rrugė ty tė futėn nė mugė nga ai gusht mallkimi mė nuk jemi dukė Po tė mori malli tė e shohish atė shi eja se e gjenė nė dy sytė e mi. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:24 am | |
| S“DI SI TĖ THEM Dua tė tė them yll dua tė tė them hėnė atje mė dukesh lart dua tė tė kem pranė. Dua tė tė them mollė e ėmbėl fryt i pemės nuk mund tė shoh nė trung dua tė kem pranė zemrės. S“di si tė thėrras kam qindra emėrtime nuk dua tė lė pas je portė e zemrės time. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:24 am | |
| NĖ KUJTESĖ Kur duhen dy zemra nuk njohin largėsi herė futen nė kėngė herė nė poezi ti ėndėrron pėr mua unė ėndėrroj pėr ty dy zemra t“bashkuara bėjnė botė pa kufij. Saherė tė kujtoj mbrėmje e agim nė zemėr tė ngroh hyn nė vargun tim lexoj ti kėto vargje dhe mirė i kupto unė tė them tė dua ti mos thuaj jo... | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:25 am | |
| ME TY Njė breshėri tėrmetesh dridhin shtratin tim mė troket njė ėndėrr mė thėrret nė takim Nė takimin tonė udhėrrėfyesja je ti hapat ti numėroj ndritė sikur shkėndijė tė pėrcjell me ėndėje hiq pa pėrtesė herė mė end bulevardeve herė dalim nė kreshtė mė e madhja kujtesė. Kėshtu rrugėtoi me ėndėrra me ty pėrēdo natė herė dalim n“Prishtinė herė dalim n“Ēabrat. pėr zgjedhje tė titujve ndjekim poezinė nė Hotel pesė yjesh e ngrisim dollinė mė vardisen tjera rreth meje mbėrthejnė veq teje lėvizje tjera nuk dua tė ndjejė pas teje do jam nė flakėn e zjarrit vetėm tė kem pranė ja thyajm qafėn mallit desha nė kėtė ēast tė sillem vėrdallė herė tė puth nė faqe herė tė puthė nė ballė o malli im zjarrė. Ėndėrra mė sodiset me muaj e vjet mbyllja portėn ėndėrres ktheje nė realitet. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:26 am | |
| DASHURI E VRARĖ Falma ngrohtėsinė vetėm dhe njė herė tė kujtoi rininė qė na e patėn prerė loti nga qepalla buza pėrmbi buzė ngrohė ditėt e vrara tė djegura si shpuzė. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:27 am | |
| KOHĖ SHTĖRNGATASH Kjo kohė me shtėrngata plot lutje dhe urata E korba nėna mė kot u lut fėmijėt tė trishtojnė me zėra nėnė,duam bukė,bukė,bukė ah kohė,e ndyrė,e shkretė dikush gėrsheton ėndėrra dikush nga uria,ndėrron jetė dhe s“u prish bota as s“u bė tjetėr shumė jetėra ndėrrohen shumė shpresa lindin pėr jetėn E nė kėtė kohė tė zisė tė uriturit shkojnė drejt xhamisė Hoxha lutjet i merr Allahu ekberr varfėri e tmerr athua do ta shporrin ndonjėherė?!! | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:28 am | |
| TI KOSOVĖ SOT
Nėpėr mote nėpėr shekuj ti Kosovė gjithė e pėrndjekur.
Kurrė s“ta ndanė Kosovė gazepin nėpėr flakė n“shekuj ke ecur.
Pėrbindshėt,bajlozėt s“ta ndalėn tėrmetin gjithnjė tė lakmonin pėr djep tė vetin.
Po ti sś m'poshte
o Nėnė e Madhe dhe kurrė s“ju joshe bishave barbare Shqiptare linde,dhe mbete Shqiptare.
Shkelė nėn thundėr lidhė nė pranga nuk duron mė Kosovė Nėna.
Jehoi zėri i Lirisė nuk t“duroj i tha sllavisė nėn flakė jetėn kam me nisė se ti Kosovė nėnloke kėrkon jetė tė re
e lashtė Dardane,Shqipėri fole.
U mblodhėn tog trimat pėr ēlirim kanė zgjedhur rrugėn qė tė qon n“shpėtim nga do shqipja ku ka trima vijnė si vetėtimė ndritu nėnė tė shkėlqen fytyra ta ruajmė krenari mos i kurse trimat mos tė dhimbsen dot se pėr kėtė fole tė duhen qė sot.
Digjesh,flakesh por ti mbahesh ēati trimash n“kurorė malesh. Shtrojė kanė tokėn mbulojė qiellin nuk lėnė korbat tśa nxėnė diellin.
TRIMAT Zjarrin qė ka Kosova se ka Etna as vullkanet nė Tokėn e Zjarrtė
Aty ku shpėrthen zjarri ngrohet shqiptari me flakėn e lirisė
Mė bėnė trim dhe mua ushtri e rritės roje e Kosovės dhe e shkėndijave tė gjakut | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:29 am | |
| RRUGĖ ME GJAK E DRITĖ LIRIE
Tokėn tonė dhuratė prej Zotit Kanė plagosur e vrarė motit Kanė bėrė gjak e kanė bėrė vare
Mbi ty nėnė,o hallemadhe
Ti nga zemra nxore prushin Rrasht pėr rrasht,luftė me pushtuesin Bėre rrugė t“gjatė ēlirimtare Jetė o vdekje pėr tokė shqiptare.
Shumė vigaj qėndrojnė krenar
Bijėt mė t“mirė T'kombit shqiptar Fyt n“kėtė shekull Me pushtuesin Ne e njohėm bacė Metushin, Bardhoshin, Kadriun, Jusufin Rexhepin, Nuhiun, Bajramin,Zahirin Edmondin, Tahirin
Fytas nė shekuj me Sėrbi Drenica hyn n“histori O Drenicė,kėshtjellė e lashtė Bėre luftėn,rasht pėr rrasht Ēerdhe trimash nė Prekaz
Nė Prekaz u mund robėria Nė Prekaz,zė fill historia Jasharajt matėn trimėrinė Pa pushtues e bėnė Shqipėrinė. Mic Sokoli i Besianės Zahiri ky trim i nėnės
Hajredinajt roje Gllogjanit Nė Kosharė Agim Ramadani Prag me prag e mbrojnė me gjak Flamujt nė kulla i ngrisin lart
Qojnė mesazh trimat prej malit Asnjė pėllėmbė si lėmė barbarit Shtėpi pėr shtėpi,tym pėr tym Kanė lindė nėnat nga njė trim Se lėmė vendin nėn pushtim.
Kur Kosova thirri kushtrimin Trimat tanė kanė lėnė mėrgimin Vjen Fehmiu,tok me Xhevėn Nė Kosovė me sjellė pranverėn. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:30 am | |
| LOT KOSOVE
Sllav e shkja dhe djalli i zi na lakmuan edhe gjelbrimin e fushave tona nė sy
As me vetėveten s lanė tė flisnim njerėzisht pėr njerėzimin se njerėz sishin
Shkilnin tokėn tonė tė bukės me thundrrat e tyre me brirė therrnin qiellin e kaltėr tė bebėzave tona
Zjarrin qė ka Kosova pėr liri tund dheun dhe shpėrthen deri nė qiell duke djegur e pjekur mustakėt e miu nė fytyrat satanike
Kur shiu i lotėve pushoi rreze lėshoi liria dhe me foshnje u mbush shtėpia. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:30 am | |
| SA TĖ DUA KOSOVĖ
Sa tė dua Kosovė edhe pse na ndanė kjo largėsi sikur tė bėhesha Shqiponjė nė ēerdhe tjetėr s“isha hy.
Je pėr mua vend i dashur tjetėr nė botė nuk kam pėlqyar nėn njė shkurre,isha pėrplasur shpirtin tim pėr tė ushqyar.
Foleja ime,larg mendje mos me qit ne ēerdhen tėnde,mungon zogu yt Nuk tė harroi,po tė pėrbehem Mė ndriēo shtegun,qė tė mund tė kthehem. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:31 am | |
| KOSOVĖS
Kosovė copė fushe e Edenit me pėrmasa ėndrre me qiellin pėrplot shqiponja QE ngrejnė ēerdhe nėpėr zemrat tona | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:33 am | |
| SHEKULLI S“NA BASHKOI
SHEKULLI S“NA BASHKOI
U shkri njė shekull nė kalendar
Shqipėri nėnė e vjetėr
bijėt tė mbetėn tė ndarė
Shekulli vjetrohet
po njomet gjaku
Shqipėri Nėnė e dashur
ofroj djemat pranė pragu
Tė parėt tanė
e bėnė Shqipėrinė
nė mes hyri mortaja
na e ndau vėllazėrinė
Prandaj thirri gjithė kah janė
mos tė i merr i huaj nėnė kėmbė
Je mė e bukura nė gjithė dynjanė
Gjithė shqiptarėt tė kanė nėnė. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:34 am | |
| KRENARI E KOMBIT
M-endjendritur
E-tje kishe pėr Liri
T-rim kundėr armikut
U-rtėsi pėr vegjėli
SH-qiptarisht i ngritur
K-ryengritėjen
R-astėsisht nuk e nise
A-shtu e kėrkonte koha
S-llavia tėrbuar ishte
N-uk u trembe,nuk u kėrruse kurrė
I-she i pa lėkundur
Q-elitė nuk tė dobėsuan
I-she dhe mbete burrė
D-ashuri kishe
A-tdheun
J-asht i the sllavisė
K-y dhe ėshtė shqiptarė
O-Flamurtarė
F-orcove rininė tė ngjeshej
C-ili si ti?
| |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:35 am | |
| TĖ TĖRBUARIT
I verbėroi magjia e zezė
Erdhėn tė verbėr,kurrė nuk u ngopėn
edhe na e bėnin zap tokėn
edhe na e kėrkonin kokėn!
Ata bijė kasapi
lakmia i kapi
tė ushqeheshin me mish arbėri
Duro zemėr
duro asht
tė pacipėt,e pa emėr
i hypnin kalit mbrapsht
desh na kapėrdiu
kjo bishė njeriu
se mendimi i tharbur
mėlqitė ua pat kalbur
u desh tė durohen njėqindvjet
Deri sa i kalli etja e vet. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:35 am | |
| NĖ KĖTĖ BOTĖ
Kupė qielli
e rruzull toke
sa mirė i krijove
O,Madhėshtia jote
Tė mbretėroi drejtėsia
puna,lumturia,jeta
Asgjė nuk krijove
nga urrejtėja
Po,urryesit
erdhėn vet
e bėnė shekullin,tėrmet
mė nė fund
e thyan qafėn e vet.
| |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:36 am | |
| AMANET I VJETĖR
Tė vjetėr e kemi njė amanet
Dhe ky zė po thėrret
Shqipėria njėqind vjet shtet
dėgjoni,or pushtet
Nėna kėrkon,tė bashkoi djemtė e vet
Bijėt janė nda,janė shkėputur anash
Ne nuk po dėgjojmė klithma nėnash
E kush ia mohon nėnės fjalėt
E zė mallkimi nė kuvend me sllavėt
Kush fjalėt e nėnės,i quan sė koti
as nuk e don ligji,as nuk e don Zoti
Kush po kėrkon kėshtu
tė ndarė copė-copė
shqiptarėt tė i fus nė Europė
Na hedhin pluhur syve,dritėn na e bėjnė halė
Dojmė Europė tė bashkuar
me shqiptarė tė ndarė
Ndoshta Europa moderne
me kokėn lart
Ka sikur mė parė
shije tė thartė
ende tė bashkuar
nuk i don shqiptart
Nėna do sigurinė
Tė bėjnė grusht
Rininė e Qeverinė
nė Tiranė e Prishtinė
tė bashkojnė shqiptarėt
tė e bėjnė Shqipėrinė
Ashtu tė bashkuar
do tė jemi tė fortė
Kėshtu do tė na don
dhe zonja Europė. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:38 am | |
| QĖNDRESA
(BACĖ ADEM DEMAQIT)
Unė jam qėndresa
me vepėr e emėr
jam nisur tė shėnoj kthesa
Armiku ėshtė kalbur nė zemėr.
A-tdhe janė trojet dhe njerėzit e mijė
Deshėm dhe duam Liri
E morėt me padrejtėsi
Mundės do tė jeni gjithnjė
Den baba den
E jona ishte kjo tokė
Mė kot korbat i bjen
A tdheu ėshtė arma mė e fortė
Qėndresen dot nuk na e merr
Ishe dhe mbetesh,kriminel... | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:39 am | |
| ETJE E PASHUAR
Na iknin vitet sikur nė grep peshki fati nuk na e deshti Rini e pa shijuar nėpėr kohė tė turbulluar ēdo ditė vrėrėsirat na i verbėronin dėshirat pas vrerėsirave bubullimė shkrepte rrėfeja,mbi rininė
Dy dėshira tė zjarrta dy ndjenja tė flakta preheshin nė Prishtinė nuk e gjetėn ngrohėsinė Angjelinė Shenja dhėmbjesh afshin na e pėrbinė na shembej rinia shuhej,dashuria nėn fantazmė e pėrbindėsh koha pėr dashuri nuk ish s“bėhej dashuri nė strofuj gjarpėrinjėsh
Dy buzė u ngurtėsuan kurrė nuk u shijuan ikėn u mėrguan u dogjen,u shkrinė nga malli se etja i kalli
Tani kur u josha nuk na lejon mosha shtati ndjenė plogėshtinė zemra s“njeh pleqėrinė tė dua malli im edhe nė amshim Angjelinė. | |
|
| |
Shaban cakoli
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME Sun May 05, 2013 10:40 am | |
| Mendjeprishuri
Ti moj qelbėsirė pse.qet parfum mbi ndyrėsirė? Mė kot o,vepėr vyshkur Shpirti yt ėshtė.oxhak i ndryshkur. | |
|
| |
Sponsored content
| Titulli: Re: NGA KRIJIMTARIA IME | |
| |
|
| |
| NGA KRIJIMTARIA IME | |
|